MSB arbetar för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Det är vi som stärker Sveriges förmåga att fungera i kris och till och med krig. Det betyder att alla våra medarbetare bidrar till ett land där människor är beredda: Från norr till söder sprider vi kunskap och agerar för att skydda liv och hälsa, samhällets funktionalitet och grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

Om anställningen

Har du erfarenhet av arbete med krisberedskap och civilt försvar och är intresserad av att skapa förstklassiga forskningssatsningar inom området? Då har du kommit rätt!

I MSB-uppdraget ingår det att samordna, inrikta, beställa, kvalitetssäkra och förmedla forskning. Den forskning som finansieras ska vara relevant för området samhällsskydd och beredskap och ska därtill hålla god vetenskaplig kvalitet. Forskningen är i första hand tillämpad. Det innebär att den leder till ny förståelse, nya metoder eller nya produkter som ger ett säkrare samhälle. Huvudverksamheten består av att systematiskt främja framtagning av forskningsbaserad kunskap inom våra forskningsområden - nationellt och genom internationella forskningssamarbeten.

Medarbetarskapet och ledarskapet på MSB ska utgå från tillit, medmänsklighet och viljan att arbeta tillsammans. Vi utgår från att vi gör vårt bästa och vill varandra väl. Att agera i linje med MSB:s medarbetar- och ledarkriterier innebär att medverka till ökad trygghet och ett hållbart arbetsliv.

Arbetsuppgifter

I rollen som forskningssamordnare innebär det att utifrån identifierade behov, tillsammans med dina kollegor, inrikta, beställa, kvalitetssäkra och följa upp relevant forskning. Det ingår också en del uppgifter av administrativ karaktär.

Då det händer mycket inom området innebär anställningen även att arbeta med utveckling av MSB:s roll som forskningsfinansiär och företrädare i forskningsfrågor avseende civilt försvar. Du kommer att arbeta med flera parallella processer/projekt samtidigt.

Några konkreta arbetsuppgifter är till exempel

  • utredningar
  • samverkan med andra aktörer inom civilt försvar i utvecklingsarbete
  • identifiering och precisering av forskningsfrågor
  • utlysning av forskningsmedel
  • uppföljning och administrering av beviljade forskningsprojekt.

Du förväntas även i övrigt bidra till MSB:s kunskapsutvecklingsverksamhet, bland annat i frågor kring forskningshantering och omhändertagande av forskningsresultat. Arbetsuppgifter kan också vara att bidra i utrednings- och analysarbete för utvecklingen av det civila försvaret i bredare bemärkelse på avdelningen.

Arbetet sker i samverkan med bland annat experter inom MSB samt relevanta aktörer inom andra myndigheter, näringsliv och andra verksamheter. Du kommer också att samverka i nätverk och forum både inom MSB och externt, såsom myndighetens vetenskapliga råd.

Din kompetensprofil:

Du har:

  • avlagt doktorsexamen eller har motsvarande kunskaper och erfarenheter som vi bedömer likvärdiga
  • erfarenhet av arbete inom svensk krisberedskap/civilt försvar
  • har god förmåga och vana att uttrycka dig i både tal och skrift på såväl svenska som engelska
  • erfarenhet av forskningsfinansiering eller innovationsstöd inklusive att bedöma och hantera forskningsansökningar, nationellt eller inom EU

Det är meriterande om du har:

  • arbetat med forskningssupport eller rådgivning
  • arbetat med forskningens samhällsnytta och nyttiggörande av forskningsresultat

Som medarbetare och ledare på MSB förväntas att du är uppdragsorienterad, utvecklingsinriktad, dialoginriktad, har god självkännedom och är ett föredöme.

Du har även förmågan att driva arbetet framåt, arbeta strukturerat och kan på ett prestigelöst sätt samarbeta med andra. Du kan på ett självständigt sätt ta ansvar för arbetsuppgifterna och har förmågan att analysera och driva utvecklingen av komplexa frågor vidare. Vi ser också att du har förmågan att leda och motivera andra.

Stor vikt kommer att läggas vid din personliga lämplighet.

Om enheten

Du kommer vara placerad på avdelningen för krisberedskap och civilt försvar och enheten för forskning och utvärdering. Enhetens uppgift är att säkerställa långsiktig kunskapsutveckling och lärande. I detta ingår att inrikta, finansiera och kvalitetssäkra forskning, att genomföra effekt-, resultat- och processutvärderingar samt utvärdering av hantering av inträffade händelser som är av särskild betydelse för samhällsskydd och beredskap.

I uppgiften ingår att kommunicera resultat från genomförda utvärderingar och finansierad forskning samt stödja utveckling och tillämpning.
Du kan läsa mer om MSB:s organisation här.

Anställningsvillkor

Anställningsform: Tillsvidareanställning med inledande 6 månaders provanställning

Ort: Karlstad eller Stockholm

Resor i anställningen förekommer.

Anställningen är säkerhetsklassad och vi gör en säkerhetsprövning med registerkontroll enligt bestämmelserna i säkerhetsskyddslagen. Du måste därför vara svensk medborgare.
Du kan läsa mer om anställningsvillkor och förmåner här.

Är du intresserad?

Har du frågor kontakta enhetschef Jim Kronhamn. Fackliga företrädare är Mona Pütsep (Saco-S), Marie Jönsson (ST) och Ann-Britt Paradis (SEKO). Samtliga nås via växelnummer 0771-240 240.

Din ansökan ska vara inkommen till MSB senast den 22 januari, märkt med referensnummer 2023/2.

Det är du som sökande som ska dokumentera och påvisa din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Du ska också vara medveten om att de ansökningshandlingar som lämnas till MSB är offentliga allmänna handlingar vilket innebär att var och en har rätt att ta del av dem.                        

MSB har gjort medieval för denna rekrytering och undanber därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad eller Stockholm
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/2
Publicerat 2023-01-12
Sista ansökningsdag 2023-01-22

Tillbaka till lediga jobb