Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

MSB stärker samhället i att förebygga och hantera olyckor, kriser och konsekvenser av krig.
Vi värnar människors liv och hälsa, samhällets funktionalitet och grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Högt förtroende och nära samarbete med aktörerna gör att vi lyckas.

Jämställdhet och likabehandling ska genomsyra MSB:s arbete internt och externt. Vi välkomnar alla sökande och ser en tillgång i att vi tillsammans kan spegla den variation som finns i samhället. Alla inom MSB ska bidra till en arbetsmiljö och ett samhälle fritt från diskriminering.

Vill du förbättra Sveriges förmåga att hantera kriser och bidra till människors säkerhet och hälsa? Då kanske det är du som är vår nästa kollega!

Om anställningen
Rollen som systemarkitekt är placerad vid enheten för Förvaltning och Utveckling inom verksamheten för Rakel och ledningssystem på MSB i Stockholm. Våra befintliga system är Rakel, SGSI och WIS. Rollen som systemarkitekt kommer att vara inriktad mot alla våra system.

Vi växer och behöver rekrytera fler för att kunna göra mer.

  • Rakel är det nationella radiosystemet för aktörer inom ordning, säkerhet, hälsa och försvar
  • SGSI (Swedish Government Secure Intranet) är ett intranät med hög säkerhet och hög tillgänglighet för myndigheter och andra aktörer som enligt författning eller genom avtal har ålagts ett särskilt ansvar för beredskap vid olyckor, kriser eller höjd beredskap.
  • WIS (Webbaserat Informations System) är ett lägesbildssystem för kommuner, regioner, myndigheter samt andra aktörer som ingår i Sveriges krisberedskap. 

Arbetsuppgifter
I rollen som systemarkitekt med inriktning på it-säkerhet/it-design kommer du primärt arbeta med utveckling och planering av nästa generations Rakel (RG2) samt systemet SGSI men även design av systemen Rakel och WIS kommer att ingå i arbetsuppgiften. I arbetsuppgifterna ingår att ansvara för nätverksdesign, säkerhetsarkitektur samt integration av tjänster med höga krav på säkerhet och robusthet.  Du kommer i dialog med andra myndigheter vara med och designa utformningen av framtidenssäkra kommunikationer med dess tillkommande säkerhetslösningar. Vidare kommer du att vara delaktig i uppbyggnaden av security operation center (SOC). Då SGSI stödjer aktörer inom totalförsvaret så består del av arbetet i att arbeta med signalskyddsfrågor samt signalskyddssystem.

Din kompetensprofil
För att söka anställning som systemarkitekt med inriktning IT-säkerhet/IT-design skall du inneha relevant högskoleutbildning eller motsvarande kunskap förvärvad på annat sätt. Du har minst fem års yrkeserfarenhet av systemarkitektur och nätdesignarbete i en större organisation. Du bör ha erfarenhet av att bygga tjänster med hög tillgänglighet och robusthet. Du har erfarenhet av att designa stora IP-nät.  Du har erfarenhet från arbete med brandväggslösningar samt log- och trafikanalys. Du har mycket god förmåga att uttrycka dig, läsa och skriva på svenska och engelska.

Det är meriterande om du har:

  • erfarenhet från arbete med signalskyddssystem
  • erfarenhet inom IT-säkerhetsarbete i Microsoftbaserade server- och klientmiljöer
  • erfarenhet från arbete med routingprotokoll såsom BGP och tunneling såsom EVPN/VXLAN
  • erfarenhet inom IT-säkerhetsarbete i Microsoft- och Linuxbaserade server- och klientmiljöer
  • erfarenhet från arbete med virtualiseringsmiljöerna VMware vSphere och Proxmox
  • erfarenhet från arbete i offentlig sektor

Arbetet förutsätter att du har en personlig mognad, högt säkerhetsmedvetande och är drivande i frågor du ansvarar för. I en operativ verksamhet är lagkänsla en viktig del av arbetsmiljön och bidrar till vår förmåga att hålla hög kvalitet och bibehållen arbetsglädje även vid pressade förhållanden. Vi sätter därför stor vikt vid din personlighet och vid din förmåga att arbeta både självständigt och tillsammans med andra.

Om verksamheten
Verksamheten för Rakel och ledningssystem finns vid Avdelningen cybersäkerhet och säkra kommunikationer. Verksamheten ansvarar för strategisk inriktning, utveckling och förvaltning av säkra, skyddade och tillgängliga kommunikationstjänster som används för ledning och samverkan inom samhällsviktiga verksamheter. I verksamheten ingår utveckling, utbyggnad, förvaltning, drift och kundanslutning av Rakel, SGSI och WIS samt nästa generation av Säkra kommunikationer.

Du kan läsa mer om MSB:s organisation här.

Anställningsvillkor
Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid och placerad i Stockholm eller Karlstad. Resor i tjänsten, nationellt och internationellt, kan förekomma. MSB tillämpar provanställning.

Anställningen är säkerhetsklassad och vi gör en säkerhetsprövning med registerkontroll enligt bestämmelserna i säkerhetsskyddslagen. Du måste därför vara svensk medborgare.
Du kan läsa mer om anställningsvillkor och förmåner här.

Är du intresserad?
Har du frågor kontakta Enhetschef Carl-Fredrik Östman, Verksamhetsansvarig för SGSI Fredrik Rask. Fackliga företrädare är Carl Önne Saco, Jan Herremo ST och Ann-Britt Paradis eller Leif Fröhlen SEKO. Samtliga nås via växelnumret 0771-240 240.

Din ansökan ska vara inkommen till MSB senast den 14 december, märkt med referensnummer 2022/278.

Det är du som sökande som ska dokumentera och påvisa din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Du ska också vara medveten om att de ansökningshandlingar som lämnas till MSB är offentliga allmänna handlingar vilket innebär att var och en har rätt att ta del av dem.                        

MSB har gjort medieval för denna rekrytering och undanber därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.

 

Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Enligt överenskommelse
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad eller Stockholm
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer 2022/278
Publicerat 2022-11-22
Sista ansökningsdag 2022-12-14

Tillbaka till lediga jobb