Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

MSB arbetar för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld med fokus på utveckling av det civila försvaret. Vi stärker Sveriges förmåga att fungera i kris och till och med krig. Det betyder att alla våra medarbetare bidrar till beredskap och motståndskraft. Från norr till söder sprider vi kunskap och agerar för att skydda liv och hälsa, samhällets funktionalitet och grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Den 1 januari byter vi namn till Myndigheten för civilt försvar.

Avdelningen för krisberedskap och civilt försvar

Avdelningen för krisberedskap och civilt försvar stärker samhällets förmåga att förebygga och hantera kriser och krig. Målet är att öka motståndskraften hos individer och organisationer. Genom vägledningar, metodstöd, forskning och annan kunskap stödjer vi aktörerna i deras arbete med krisberedskap och civilt försvar. Vi finansierar angelägna utvecklingsprojekt som ska bidra till en bättre beredskap i samhället. Utöver stödet till aktörerna inriktar och samordnar vi planeringen för samhällets beredskap. Vi analyserar och utvärderar samhällets förmåga att hantera kriser och bedömer risk- och hotutvecklingen inom området. I avdelningens arbete ingår också att genomföra övningar och att ge metodstöd till andra aktörers övningar. Avdelningen har omkring 160 medarbetare och förvaltar 1,3 miljarder kronor.

Kopplat till avdelningschefen finns en stab, som ska stödja avdelningsledningen i arbetet med att inrikta, styra och följa upp avdelningens verksamhet. I det ingår att genomföra avdelningsövergripande verksamhetsutveckling och att ta fram förslag på hur avdelningen kan utvecklas för att öka nyttan för våra målgrupper. Staben samordnar avdelningens arbete med EU- och internationella frågor. Staben arbetare även med frågor kring säker informationshantering och andra skyddsaspekter, samt förvaltning av informationsteknik.

Dina arbetsuppgifter som strateg

Vi söker nu strateger till staben.

I tjänsten som strateg inom staben arbetar du med att stödja och utveckla avdelningens arbete med krisberedskap och civilt försvar. I arbetet ingår att:

  • stödja avdelningen i det långsiktiga arbetet med att ta ut riktningen för avdelningens verksamhet inom krisberedskap och civilt försvar
  • driva utvecklingsarbete som gör att avdelningen går i rätt riktning och når målen. Utvecklingsarbetet varierar utifrån behovet men kan handla om att skapa synergier och röda trådar mellan våra olika verksamheter, organisationsförändringar, hur vi kan ha tydligare målgruppsfokus etc.
  • utveckla formerna för ett systematiskt och strategiskt arbete för avdelningen gentemot våra olika målgrupper,
  • hålla samman förberedelser och ta fram underlag till tal, möten mm till generaldirektören och avdelningschefen,  som en del i ett strategiskt arbete med att kommunicera med målgrupper och allmänheten.
  • stödja enhetschefer i utvecklingen av sin verksamhet
  • bidra i stabens löpande arbete med förberedelser till ledningsgruppsmöten, hålla samman beredningar mm.

Som strateg är det viktigt att ha en nära kontakt med verksamheterna på avdelningen och myndigheten i övrigt. För att upprätthålla kunskapen om avdelningens verksamhet kan det därför bli aktuellt att delta i olika utvecklingsprojekt som bedrivs på avdelningen.

I staben ingår många olika arbetsuppgifter i syfte att hålla samman avdelningens arbete. Staben arbetar som ett lag, vilket innebär att vi arbetar tillsammans för att lösa de arbetsuppgifter som krävs. I tjänsten ingår tjänsteresor.

Din kompetensprofil

Vi vill skapa ett starkt team och erfarenheter kan med fördel variera. För tjänsten krävs att du har relevant akademisk utbildning och erfarenhet av arbete med samordnings- och utvecklingsfrågor, gärna inom statlig verksamhet. Du har erfarenhet av att hålla samman processer, t.ex. som projektledare, och du har tidigare erfarenhet från arbete med utveckling, utredning och styrning. Du har goda kunskaper inom området krisberedskap och civilt försvar. Det är meriterande om du har arbetat med stabsuppgifter tidigare.

Arbetet kräver att du är målinriktad, analytisk, flexibel och strukturerad. Som person är du självständig, initiativrik och drivande samtidigt som du har en mycket god samarbetsförmåga. Eftersom arbetet medför mycket kontakter och budskapshantering behöver du ha en god kommunikativ förmåga och kunna uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och engelska. Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Anställningsform

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med placering i Karlstad eller Stockholm. MSB tillämpar provanställning.

Svenskt medborgarskap

Anställningen är säkerhetsklassad och vi gör en säkerhetsprövning med registerkontroll enligt bestämmelserna i säkerhetsskyddslagen. Du måste därför vara svensk medborgare.

Vill du få mer information?

Kontakta enhetschef Anna Nyman. Fackliga företrädare är Mona Pütsep Saco-S, Ingrid Krook ST och Ann-Britt Paradis SEKO. Samtliga nås via växelnumret 0771-240 240.

Din ansökan

ska vara inkommen till MSB senast den 11 februari 2020, märkt med referensnummer 2020/5. Vi ber dig söka tjänsten genom länken i denna annons.

Det är du som sökande som ska dokumentera och påvisa din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Du ska också vara medveten om att de ansökningshandlingar som lämnas till MSB är offentliga allmänna handlingar vilket innebär att var och en har rätt att ta del av dem.

MSB har gjort medieval för denna rekrytering och undanber därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad eller Stockholm
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer 2020/5
Publicerat 2020-01-21
Sista ansökningsdag 2020-02-11

Tillbaka till lediga jobb