Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

MSB arbetar för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Det är vi som stärker Sveriges förmåga att fungera i kris och till och med krig. Det betyder att alla våra medarbetare bidrar till ett land där människor är beredda: Från norr till söder sprider vi kunskap och agerar för att skydda liv och hälsa, samhällets funktionalitet och grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

 • Vill du förbättra Sveriges förmåga att hantera kriser?
 • Vill du bidra till människors säkerhet och hälsa?
 • Vill du göra nytta för dina medmänniskor?

Rollen som systemarkitekt är placerad vid enheten för Förvaltning och Utveckling inom verksamheten för Rakel och ledningssystem på MSB i Stockholm. Våra befintliga system är Rakel, SGSI och WIS. Rollen som systemarkitekt kommer att vara inriktad mot nuvarande generation av Rakel. Vi växer och behöver rekrytera fler för att kunna göra mer.

 • Rakel är det nationella radiosystemet för aktörer inom ordning, säkerhet, hälsa och försvar
 • SGSI (Swedish Government Secure Intranet) är ett intranät med hög säkerhet och hög tillgänglighet för myndigheter och andra aktörer som enligt författning eller genom avtal har ålagts ett särskilt ansvar för beredskap vid olyckor, kriser eller höjd beredskap.
 • WIS (Webbaserat InformationsSystem) är ett lägesbildssystem för kommuner, regioner, myndigheter samt andra aktörer som ingår i Sveriges krisberedskap. 

Arbetsuppgifter
Du kommer att arbeta som systemarkitekt med inriktning på kundanslutningar vid enheten för förvaltning och utveckling. Du kommer att jobba med robusthet- och tillgänglighetshöjande åtgärder för kundanslutningar. Du arbetar utifrån ett livscykelperspektiv, där du i tidigt stadie påverkar design och säkerhetslösningar utifrån våra kunders krav och behov av kommunikationslösningar. Du ansvarar för att ta fram förslag till förvaltningsplaner för de objekt du ansvarar för. Du agerar beställare av olika typer av projekt från våra leverantörer av system samt drift och kundsupport. Du följer upp beställningar avseende tid, kostnad och kvalitet.

En viktig arbetsuppgift är att du som expert på ditt område bistår övriga verksamheten i exempelvis tekniska frågor rörande kundanslutningar (tekniskt säljstöd). Du ansvarar för att omvärldsbevaka ny teknik och ger stöd och råd till övriga inom MSB samt till partners och leverantörer.
Du kommer att ansvara för att tillsammans med Rakelteamet och driftleverantörer ta fram lösningar för de kommunikationslösningar som verksamheten ansvarar för. Din arbetsuppgift är att i dialog med leverantörer och användare ta fram och granska lämpliga lösningar.

Din kompetensprofil:
För att söka anställning som systemarkitekt för kundanslutningar ska du inneha relevant högskoleutbildning eller motsvarande kunskap förvärvad på annat sätt. Du har minst fem års yrkeserfarenhet av att ta fram anslutningsavtal och design för kundanslutningar i en större organisation. Du har erfarenhet av signalskyddssystem och ip-design. Du har mycket god förmåga att uttrycka dig, läsa och skriva på svenska och engelska.

Det är meriterande om du har erfarenhet av:

 • Arbete med ip-design
 • Arbete med ip-säkerhetslösningar
 • Arbete med att ta fram kundavtal
 • Kontinuitetsplanering för kritisk infrastruktur med fokus på telekom
 • Arbetat med uppföljning mot leverantörer

I en operativ verksamhet är lagkänsla en viktig del av arbetsmiljön och bidrar till vår förmåga att hålla hög kvalitet och bibehållen arbetsglädje även vid pressade förhållanden. Vi sätter därför stor vikt vid din personlighet och vid din förmåga att arbeta både självständigt och tillsammans med andra.

Om enheten
Verksamheten för Rakel och ledningssystem finns vid Avdelningen cybersäkerhet och säkra kommunikationer. Verksamheten ansvarar för strategisk inriktning, utveckling och förvaltning av säkra, skyddade och tillgängliga kommunikationstjänster som används för ledning och samverkan inom samhällsviktiga verksamheter. I verksamheten ingår utveckling, utbyggnad, förvaltning, drift och kundanslutning av Rakel, SGSI och WIS samt nästa generation av Säkra kommunikationer

Du kan läsa mer om MSB:s organisation här.

Anställningsvillkor
Anställningen är en tillsvidareanställning på halvtid och placerad i Stockholm. Resor i tjänsten, nationellt och internationellt, kan förekomma. MSB tillämpar provanställning.

Befattningen är säkerhetsklassad och vi gör en säkerhetsprövning med registerkontroll enligt bestämmelserna i säkerhetsskyddslagen. Du måste därför vara svensk medborgare.
Du kan läsa mer om anställningsvillkor och förmåner här.

Är du intresserad?

Har du frågor kontakta Enhetschef Carl-Fredrik Östman, Tjänsteägare Rakel Kurt Andersson. Facklig företrädare är Carl Önne SACO-S, Jan Herremo ST och Ann-Britt Paradis eller Leif Fröhlen SEKO. Samtliga nås via växelnumret 0771-240 240.

Din ansökan ska vara inkommen till MSB senast den 8 december, märkt med referensnummer 2022/272.

Det är du som sökande som ska dokumentera och påvisa din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Du ska också vara medveten om att de ansökningshandlingar som lämnas till MSB är offentliga allmänna handlingar vilket innebär att var och en har rätt att ta del av dem.                        

MSB har gjort medieval för denna rekrytering och undanber därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.

 

Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Enligt överenskommelse
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2022/272
Publicerat 2022-11-16
Sista ansökningsdag 2022-12-08

Tillbaka till lediga jobb