Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

MSB arbetar för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Det är vi som stärker Sveriges förmåga att fungera i kris och till och med krig. Det betyder att alla våra medarbetare bidrar till ett land där människor är beredda: Från norr till söder sprider vi kunskap och agerar för att skydda liv och hälsa, samhällets funktionalitet och grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

Vill du bidra till ett säkrare samhälle i en föränderlig värld och har ett intresse för IT-säkerhet? Då kanske du är vår nästa kollega på CERT-SE (Computer Emergency Response Team) – Sveriges nationella funktion med uppgift att stödja samhället i arbetet med att förebygga och hantera it-incidenter och andra cyberangrepp!

Ditt ansvar och dina arbetsuppgifter
Som senior systemadministratör Linux hos oss kommer du ha en viktig roll i vårt arbetet med drift- och underhåll, förvaltning och vidareutveckling. Vi står inför spännande utvidgning av vår it-miljö bland annat på grund av kommande krav i NIS2. Ditt engagemang kommer därför att vara viktigt för utvecklingen av våra system och nya tjänster i syfte att snabbt kunna nå ut till samhället med varningar och information om säkerthetsbrister. Du kommer även arbeta med kvalitetsuppföljning, förbättringsarbete och andra arbetsuppgifter som hör till tjänsten. Vi söker därför dig som är nyfiken, har ett eget driv och är lösningsorienterad.

Du kommer att ingå i ett team med kunniga och engagerade systemadministratörer och nätverkstekniker som tillsammans övervakar och säkerställer att IT-miljö och applikationer uppfyller verksamhetens behov och höga säkerhetskrav.

CERT-SE erbjuder goda möjligheter att utveckla din kompetens genom utbildning, extern samverkan och kunskapsutbyte med kompetenta medarbetare både i och utanför Sverige. Det kan på sikt finnas möjlighet att delta i CERT-SE operativa analysarbetet tillsammans med våra it-säkerhetsspecialister. Du kommer regelbundet att ha möjlighet att delta i nationella och internationella övningar och CTF:er för att utveckla både vår och din förmåga.

Dina kunskaper och kompetenser
Vi söker dig som har minst fem års dokumenterad arbetslivserfarenhet av drift- och underhåll av Linuxbaserade miljöer. Du har erfarenhet av open source applikationer med IT-säkerhetsfokus.
Du har tidigare arbetat med arbetsuppgifter som:

  • Installation och drift av Linuxsystem och applikationer
  • Anpassningar utefter verksamhetens behov
  • Integration mot befintliga system
  • Dokumentation av system

Det är meriterande om du har erfarenhet av:

  • Identitetstjänster
  • Infrastucture as code
  • Nätverk
  • SELinux
  • Python

Som alla medarbetare och ledare hos oss förväntas du kunna arbeta uppdragsorienterat, utvecklingsinriktat, dialoginriktat, ha god självkännedom och bidra genom att vara ett föredöme.
Läs mer om våra medarbetar- och ledarkriterier.

Om anställningen
Vi erbjuder dig en anställning tillsvidare på heltid som inleds med en provanställning. Din placeringsort kommer att vara Stockholm på vårt kontor Tomteboda, resor i anställningen förekommer.

Svenskt medborgarskap är ett krav för anställning på MSB då den innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Om oss
Anställningen är placerad på Verksamheten för operativ cybersäkerhet på Enheten för tekniska resurser, vilket är en del av funktionen CERT-SE. Vårt uppdrag på enheten för tekniska resurser är att förse CERT-SE med de tekniska system och verktyg som krävs för att effektivt kunna hantera och förebygga it-säkerhetsincidenter. Enheten är en av enheterna på CERT-SE, Sveriges nationella CSIRT (Computer Security Incident Repsonse Team). I enhetens uppgifter ingår att drifta, förvalta och vidareutveckla de IT-system och applikationer som verksamheten inom CERT-SE har behov av för att uppfylla sina uppdrag som nationel CERT. 

CERT-SE är en nationell funktion som har i uppdrag att stödja samhället i arbetet med att förebygga och hantera it-incidenter och andra cyberangrepp. CERT-SE har tekniskt fokus mot masspåverkande cyberhot, sårbarheter i vanligt förekommande produkter samt mot specifika hot av allvarlig natur. Detta i syfte att bidra till skydd av samhällsviktiga funktioner och digitala tjänster samt för samhället i stort.

CERT-SE tar emot, söker, bedömer, analyserar, bearbetar och förmedlar cybersäkerhetsrelaterad information. Detta i syfte att sprida information och kunskap som kan förhindra it-incidenter men även när it-incidenter hanteras. CERT-SE är Sveriges kontaktpunkt för cybersäkerhet gentemot motsvarande funktioner i andra länder.

Alla vi som arbetar på MSB förväntas och ska bidra till ökad jämställdhet och likabehandling för en arbetsmiljö och ett samhälle fritt från diskriminering.

Läs mer om vår organisation, förmåner och hur det är att arbeta hos oss

Vill du veta mer?
Har du frågor är du välkommen att kontakta enhetschef Helen Henningsson. Facklig företrädare är Carl Önne SACO-S, Jan Herremo ST och Ann-Britt Paradis eller Leif Fröhlen SEKO. Samtliga nås via växelnumret 0771-240 240.

Välkommen med din ansökan senast den 4 augusti 2024.

Det är du som sökande som ska dokumentera och påvisa din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Du ska också vara medveten om att de ansökningshandlingar som lämnas till MSB är offentliga allmänna handlingar vilket innebär att var och en har rätt att ta del av dem.

MSB har gjort medieval för denna rekrytering och undanber därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster

Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Enligt överenskommelse
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2024/109
Publicerat 2024-06-19
Sista ansökningsdag 2024-08-04
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb