Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

MSB arbetar för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Det är vi som stärker Sveriges förmåga att fungera i kris och till och med krig. Det betyder att alla våra medarbetare bidrar till ett land där människor är beredda: Från norr till söder sprider vi kunskap och agerar för att skydda liv och hälsa, samhällets funktionalitet och grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

Vill du tillsammans med oss stärka samhället i att förebygga och hantera olyckor, kriser och konsekvenser av krig? Då kanske du är vår nästa kollega!

MSB gör skillnad i en utmanande tid. Vi bidrar såväl nationellt som internationellt, med sikte på både snabba förbättringar och långsiktig utveckling av Sveriges samlade förmåga och motståndskraft. Vi befinner oss i en situation där omvärldsläget gör att utvecklingsarbetet har intensifierats. Tillsammans med andra både bygger och utvecklar vi det civila försvaret. Som senior analytiker arbetar du i generaldirektörens kansli, som stöd för myndighetens styrning och ledning. 

Ditt ansvar och dina arbetsuppgifter

Som senior analytiker får du en viktig roll i många av de strategiska frågorna kopplat till MSB:s verksamhet. Den huvudsakliga arbetsuppgiften är att vara analytiskt stöd i styrning och ledning av myndigheten genom omvärldsbevakning och analyser. Uppgifterna kan variera utifrån behov hos myndighetsledningen och ledningsgruppen. Det är en nyinrättad roll och du kommer att ha stora möjligheter att forma arbetet. 

I uppgifterna ingår bland annat att:

 • med utgångspunkt i bl.a. MSB:s systemanalyser värdera och analysera hur omvärldsförändringar och utvecklingen av Sveriges beredskapsförmåga bör påverka myndighetens inriktning. Analyserna ska kunna användas som strategiska beslutsunderlag till myndighetens inriktnings- och planeringsarbete.
 • ta fram framåtblickande kunskapsunderlag inför olika strategiska diskussioner och beslut. I det ingår också att vara en ”fusionsfunktion” dvs. ha en förmåga att sätta samman helhetsprodukter från flera källor (interna och externa).
 • för GD:s räkning skapa och driva ett rådgivande organ, med syfte att fånga relevant forskning och omvärldsförändringar.
 • i större kriser ta fram analyser som stöd för styrningen av myndigheten givet pågående kris. Här gäller också att kunna genomföra framåtblickande analyser.
 • facilitera diskussioner i bl.a. ledningsgruppen och kunna företräda myndigheten externt.
 • på olika sätt samarbeta med de olika analysfunktioner som finns inom MSB.

Dina kunskaper och kompetenser

Vi söker dig som har:

 • akademisk examen med inriktning mot t.ex. statsvetenskap, nationalekonomi, eller annan relevant utbildning.
 • minst tre års erfarenhet av arbete med strategiska analyser.
 • mycket god förmåga att kunna ta fram spänstiga analyser och beslutsunderlag anpassade för den strategiska nivån, samt kunna facilitera diskussioner som leder frågor framåt.
 • mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.

Det är meriterande om du har:

 • goda och förtroendefulla kontakter i relevanta kunskapsproducerande nätverk, nationellt och internationellt, för att kunna inhämta och dela relevant information om viktiga förhållanden för Sveriges säkerhet och funktionalitet. 
 • erfarenhet av arbete med beredskapsfrågor.
 • erfarenhet av arbete på en myndighet eller i regeringskansliet.

Som alla medarbetare och ledare hos oss förväntas du kunna arbeta uppdragsorienterat, utvecklingsinriktat, dialoginriktat, ha god självkännedom och bidra genom att vara ett föredöme.
Läs mer om våra medarbetar- och ledarkriterier.

För att lyckas i rollen behöver du också ha ett strukturerat arbetssätt och förmåga att prioritera även under tidspress. Du behöver även ha en förmåga att tänka strategiskt och brett i olika frågor, men också ha ett prestigelöst förhållningssätt till bredden av arbetsuppgifter som kan förekomma. Arbetet ställer höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetenhet. 

Om anställningen

Vi erbjuder dig en anställning tillsvidare på heltid som inleds med en provanställning.

Din placeringsort kommer att vara Karlstad eller Stockholm och resor i anställningen förekommer.

Svenskt medborgarskap är ett krav för anställning på MSB då den innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Om oss

På generaldirektörens kansli är vi drygt 10 medarbetare och vi finns i både Karlstad och Stockholm. Kansliets uppgift är att vara ett direktstöd till generaldirektören och överdirektören och bistå med den strategiska styrningen.

Vi erbjuder dig möjlighet att ta ut friskvårdstimme och du får även ett friskvårdsbidrag. För dig som statligt anställd finns också förmånliga semestervillkor.

Alla vi som arbetar på MSB förväntas och ska bidra till ökad jämställdhet och likabehandling för en arbetsmiljö och ett samhälle fritt från diskriminering.

Läs mer om vår organisation, förmåner och hur det är att arbeta hos oss

Vill du veta mer?

Har du frågor är du välkommen att kontakta kanslichef Anna Psaroulis. Fackliga företrädare är Jörgen Mähler (Saco-S), Jan Fenelius (ST) och Ann-Britt Paradis (SEKO).  Samtliga nås via växelnummer 0771-240 240.

Välkommen med din ansökan senast den 23 november 2023

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad eller Stockholm
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/203
Kontakt
 • Anna Psaroulis, 010-2404228
Facklig företrädare
 • Jörgen Mähler, Saco-S, 0771-240240
 • Jan Fenelius, ST, 0771-240240
 • Ann-Britt Paradis, Seko, 0771-240240
Publicerat 2023-11-02
Sista ansökningsdag 2023-11-23

Tillbaka till lediga jobb