MSB arbetar för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Det är vi som stärker Sveriges förmåga att fungera i kris och till och med krig. Det betyder att alla våra medarbetare bidrar till ett land där människor är beredda: Från norr till söder sprider vi kunskap och agerar för att skydda liv och hälsa, samhällets funktionalitet och grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

Om anställningen

MSB söker en analytiker till ett helt nytt område som kommer att ha fokus på utländska direktinvesteringar. Vill du vara med från början? Då är det här något för dig!

Direktinvesteringsutredningen har, i sitt slutbetänkande (SOU 2021:87), föreslagit ett nytt system för granskning av utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden. Enligt den föreslagna lagstiftningen kommer MSB bli en av samrådsmyndigheterna i granskningssystemet. MSB kommer därför att etablera en analysfunktion för granskning av utländska direktinvesteringar i företag som bedriver samhällsviktig verksamhet. Funktionen kommer även analysera investeringar inom andra skyddsvärda områden som t.ex. kritiska råvaror och hantering av känsliga person- och lokaliseringsuppgifter.

Medarbetarskapet och ledarskapet på MSB ska utgå från tillit, medmänsklighet och viljan att arbeta tillsammans. Vi utgår från att vi gör vårt bästa och vill varandra väl. Att agera i linje med MSB:s medarbetar- och ledarkriterier innebär att medverka till ökad trygghet och ett hållbart arbetsliv.

Arbetsuppgifter

Du kommer in i en spännande utvecklingsfas i funktionen för utländska direktinvesteringar. Som analytiker ansvarar du för handläggning och analys av inkomna ärenden, dvs. anmälningar om utländska direktinvesteringar i Sverige. Du kommer att ansvara för bedömningen av ärenden samt vara föredragande inför beslut. Du kommer också att arbeta med att utveckla funktionens verksamhet. Arbetet kommer att innebära fortlöpande kontakter med övriga enheter på myndigheten, andra myndigheter och med privata aktörer. 

Arbetsuppgifterna omfattar sekretessbelagd information och därför är möjligheterna till distansarbete begränsade. 

Din kompetensprofil:

Du har:

  • en examen inom relevant område från högskola/universitet eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt
  • erfarenhet av analys-/utredningsarbete
  • erfarenhet från arbete med samhällsviktig verksamhet, försörjningsberedskap, samhällets krisberedskap och/eller totalförsvar
  • god förmåga att uttrycka dig både muntligt och skriftligt både på svenska och på engelska

Det är meriterande om du har:

  • om du som analytiker/utredare har erfarenhet av arbete med samhällsviktig verksamhet inom någon beredskapsmyndighet till exempel från några eller någon av följande sektorer: energiförsörjning, livsmedel, finansiella tjänster, elektronisk kommunikation eller liknande
  • om du har erfarenhet av utrikes, säkerhets- och försvarspolitik

Som medarbetare och ledare på MSB förväntas att du är uppdragsorienterad, utvecklingsinriktad, dialoginriktad, har god självkännedom och är ett föredöme.

Som person vill vi att du ska bidra med din analytiska förmåga där du kan sätta dig in i omfattande information och kan bryta ned komplex information och lösa komplicerade uppgifter. Vi vill också att du ska ha integritet, arbeta på ett strukturerat sätt och uttrycka dig väl i muntlig kommunikation.

Om enheten

Anställningen är placerad på avdelningen för krisberedskap och civilt försvar vid enheten för försörjningsberedskap. Enhetens uppgift är att utveckla och stödja aktörer i beredskapsplanering med fokus på att stärka samhällets funktionalitet och försörjning. I detta ingår att utveckla processer, strukturer och metodstöd för samhällsviktig verksamhet, risk- och sårbarhetsanalyser, kontinuitetshantering, kritiska beroenden, försörjningsberedskap, personalförsörjning samt näringslivssamverkan.

Du kan läsa mer om MSB:s organisation här.

Anställningsvillkor

Anställningsform: Tillsvidareanställning med inledande 6 månaders provanställning

Ort: Stockholm

Resor i anställningen förekommer.

Anställningen är säkerhetsklassad och vi gör en säkerhetsprövning med registerkontroll enligt bestämmelserna i säkerhetsskyddslagen. Du måste därför vara svensk medborgare.
Du kan läsa mer om anställningsvillkor och förmåner här.

Är du intresserad?

Har du frågor kontakta enhetschef Fredric Stany. Fackliga företrädare är Vendela Dobson (Saco-S), Marie Jönsson (ST) och Ann-Britt Paradis (SEKO). Samtliga nås via växelnummer 0771-240 240.

Din ansökan ska vara inkommen till MSB senast den 19 februari, märkt med referensnummer 2023/1.

Det är du som sökande som ska dokumentera och påvisa din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Du ska också vara medveten om att de ansökningshandlingar som lämnas till MSB är offentliga allmänna handlingar vilket innebär att var och en har rätt att ta del av dem.                        

MSB har gjort medieval för denna rekrytering och undanber därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2023/1
Publicerat 2023-01-23
Sista ansökningsdag 2023-02-19

Tillbaka till lediga jobb