Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

MSB arbetar för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Det är vi som stärker Sveriges förmåga att fungera i kris och till och med krig. Det betyder att alla våra medarbetare bidrar till ett land där människor är beredda: Från norr till söder sprider vi kunskap och agerar för att skydda liv och hälsa, samhällets funktionalitet och grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

Har du erfarenhet av arbete med totalförsvar och vill bidra till utvecklingen av innovativa lösningar för stärkt säkerhet och resiliens? Då kanske du är vår nästa kollega!

MSB avser att under den närmaste tiden utveckla och stärka sitt innovationsarbete. I ljuset av den rådande säkerhetspolitiska situationen och den fullskaliga invasionen av Ukraina är utvecklingen av nya innovativa tekniker för försvar, säkerhet och resiliens en central fråga inom samhällsskydd och beredskap. Som strategisk samordnare kommer du att arbeta med att identifiera och utveckla behov av innovation med särskild tyngdpunkt mot teknik och utvecklingen av civilt försvar som en del av totalförsvaret.

Du kommer att vara organisatoriskt placerad inom avdelningen för internationella relationer, forskning och innovation som har ett myndighetsövergripande uppdrag och samarbeta nära med kollegor inom enheten för forskning och innovation. I rollen som strategisk samordnare ingår att vara sammanhållande för myndighetens kontakter med målgrupper inom såväl privat som offentlig sektor, nationellt och internationellt. Hos oss får du möjligheten att bidra till samhällets beredskap för kriser och krig.

Ditt ansvar och dina arbetsuppgifter

Rollen som strategisk samordnare för innovation inom civilt försvar är ny. Myndigheten har inte tidigare arbetat strategiskt med att understödja utvecklingen av innovativa tillämpningar, tjänster och processer som stärker förmågan till civilt försvar som en del i totalförsvaret. I dina arbetsuppgifter kommer det att ingå att utveckla inriktning och nya arbetssätt för innovationsarbetet och att utarbeta en strategi för myndighetens arbete som en del i ett större innovationssystem. Du kommer att ha kontakter såväl internt med myndighetens olika avdelningar som externt med relevanta aktörer med uppdrag på området såsom Vinnova, Försvarsmakten, beredskapsmyndigheter och näringsliv.

Du kommer att ansvara för att identifiera innovations- och utvecklingsbehov, liksom att inrikta, genomföra och följa upp de innovationsinitiativ som myndigheten bidrar till. Särskilt fokus kommer att ligga vid civil-militära synergier inte minst kopplat till ny teknik. 

Några konkreta arbetsuppgifter är till exempel att:

 • utveckla nätverk, relationer och samverkan med andra innovationsdrivande aktörer inom privat och offentlig sektor, nationellt och internationellt (EU, Nato och andra internationella partners)
 • identifiera behov av tekniskt betonad innovation inom civilt försvar
 • bidra till inriktning inom området och utveckling av nya arbetssätt
 • utlysa medel för, eller på annat sätt främja, innovativa lösningar för försvar, säkerhet och resiliens
 • följa upp och hantera innovationsprojekt

Arbetsuppgifter kan också vara att bidra i utrednings- och analysarbete för utvecklingen av samhällsskydd och beredskap i bredare bemärkelse på myndigheten.

Dina kunskaper och kompetenser

Vi söker dig som har:

 • akademisk utbildning från universitet eller högskola
 • erfarenhet av att driva projekt och bidra till förändringsledning inom innovationsområdet, nationellt och/eller inom EU och Nato
 • erfarenhet av samarbete med slutanvändare av resultat inom innovation och forskning
 • erfarenhet av att externt representera myndighet, företag, civilsamhällesorganisation eller motsvarande
 • erfarenhet av arbete inom krisberedskap, civilt försvar eller militärt försvar, inom offentlig eller privat verksamhet (näringsliv eller civilsamhälle).
 • god förmåga och vana att uttrycka dig i både tal och skrift på såväl svenska som engelska

Meriterande om du har

 • kunskap inom teknikområden med relevans för civilt försvar, till exempel artificiell intelligens/maskininlärning, autonoma system, informations- och cybersäkerhet, särskilda material, säkra kommunikationer, kvantteknik eller undervattensteknik.

Som alla medarbetare och ledare hos oss förväntas du kunna arbeta uppdragsorienterat, utvecklingsinriktat, dialoginriktat, ha god självkännedom och bidra genom att vara ett föredöme.
Läs mer om våra medarbetar- och ledarkriterier.

Arbetsbelastningen är tidvis hög och kräver att du är stabil, flexibel och har ett strukturerat arbetssätt.

Om anställningen

Vi erbjuder dig en anställning tillsvidare på heltid som inleds med en provanställning.

Din placeringsort kommer att vara Stockholm eller Karlstad och resor kommer att ingå i arbetet.

Svenskt medborgarskap är ett krav för anställning på MSB då den innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Om oss

Du kommer att vara verksam på en nybildad avdelning som ansvarar för internationella relationer innovation och forskning och vi finns i både Karlstad och Stockholm. Vi har aktivitetsbaserat kontor där du kan välja arbetsplats efter egna behov. Du har också möjlighet att arbeta del av tid på distans.

Vi erbjuder dig möjlighet att ta ut friskvårdstimme och du får även ett friskvårdsbidrag. För dig som statligt anställd finns också förmånliga semestervillkor.

Alla vi som arbetar på MSB förväntas och ska bidra till ökad jämställdhet och likabehandling för en arbetsmiljö och ett samhälle fritt från diskriminering.

Läs mer om vår organisation, förmåner och hur det är att arbeta hos oss

Vill du veta mer?

Har du frågor är du välkommen att kontakta avdelningschef Sara Myrdal. Fackliga företrädare är Ulrika Postgård (Saco-S), Ingrid Krook (ST) och Ann-Britt Paradis (SEKO). Samtliga nås via växelnummer 0771-240 240.

Välkommen med din ansökan senast den 5 augusti 2024

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad eller Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2024/117
Publicerat 2024-07-04
Sista ansökningsdag 2024-08-05
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb