Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

MSB arbetar för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Det är vi som stärker Sveriges förmåga att fungera i kris och till och med krig. Det betyder att alla våra medarbetare bidrar till ett land där människor är beredda: Från norr till söder sprider vi kunskap och agerar för att skydda liv och hälsa, samhällets funktionalitet och grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

Vill du tillsammans med oss stärka samhället i att förebygga och hantera olyckor, kriser och konsekvenser av krig? Då kanske du är vår nästa kollega!

Som operativ analytiker kommer du att vara en del av teamet på enheten för operativ analys och säkerhet som är en del av den operativa avdelningen. Enhetens uppgift är att analysera tvärsektoriella konsekvenser i samhället utifrån aktuella händelseutvecklingar. Hos oss får du möjligheten att bidra till samhällets beredskap för kriser och krig.

Ditt ansvar och dina arbetsuppgifter

Som operativ analytiker kommer du att delta i löpande operativ verksamhet vid en stor bredd av händelser, bland annat som funktionsledare för analysfunktion. Du kommer att ansvara för planering och genomförande av kvalificerat analysarbete inom verksamhetens omvärldsanalys. I rollen ingår också att upprätthålla och utveckla kontaktnät med relevanta myndigheter och aktörer. 

Dina kunskaper och kompetenser

Vi söker dig som har:

 • relevant akademisk utbildning inom t.ex. samhällsvetenskap, naturvetenskap eller teknik.
 •  kunskap inom något eller några aktuella hotområden för svensk krisberedskap.
 • erfarenhet av operativt analysarbete, omvärldsbevakning och omvärldsanalys.
 • mycket god förmåga att arbeta fokuserat under knappa tidsförhållanden.
 • mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.

Det är meriterande om du har:

 • erfarenhet av lägesrapportering mellan myndigheter och av att producera lägesbilder.
 • erfarenhet av arbete i det svenska krishanteringssystemet.

Som alla medarbetare och ledare hos oss förväntas du kunna arbeta uppdragsorienterat, utvecklingsinriktat, dialoginriktat, ha god självkännedom och bidra genom att vara ett föredöme.
Läs mer om våra medarbetar- och ledarkriterier.

Dessutom har du en god analytisk förmåga och kan arbeta med komplexa frågor och lösa komplicerade problem. Du har också förmåga att väga samman komplex information och olika hänsynstaganden och visa omdöme vid uttalanden, agerande och beslut.

Om anställningen

Vi erbjuder dig en anställning tillsvidare på heltid som inleds med en provanställning.

Din placeringsort kommer att vara Stockholm och resor i anställningen förekommer. 

Svenskt medborgarskap är ett krav för anställning på MSB då den innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Om oss

På enheten för operativ analys och säkerhet är vi ett 20-tal medarbetare och vi finns i både Karlstad och Stockholm. Vi har en god arbetsmiljö och ett gott arbetsklimat på enheten.

Vi erbjuder dig möjlighet att ta ut friskvårdstimme och du får även ett friskvårdsbidrag. För dig som statligt anställd finns också förmånliga semestervillkor.

Alla vi som arbetar på MSB förväntas och ska bidra till ökad jämställdhet och likabehandling för en arbetsmiljö och ett samhälle fritt från diskriminering.

Läs mer om vår organisation, förmåner och hur det är att arbeta hos oss

Vill du veta mer?

HHar du frågor är du välkommen att kontakta enhetschef Alexandra Nordlander. Fackliga företrädare är Carin Hammarbo (Saco-S), Peter Nytting (ST) och Ann-Britt Paradis (SEKO). Samtliga nås via växelnummer 0771-240 240.

Välkommen med din ansökan senast den 4 december 2023

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2023/219
Kontakt
 • Alexandra Nordlander, 0771-240240
Facklig företrädare
 • Carin Hammarbo, Saco-S, 0771-240240
 • Peter Nytting, ST, 0771-240240
 • Ann-Britt Paradis, Seko, 0771-240240
Publicerat 2023-11-13
Sista ansökningsdag 2023-12-04

Tillbaka till lediga jobb