Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

MSB stärker samhället i att förebygga och hantera olyckor, kriser och konsekvenser av krig.
Vi värnar människors liv och hälsa, samhällets funktionalitet och grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Högt förtroende och nära samarbete med aktörerna gör att vi lyckas.

Vill du vara med och utveckla Sveriges samlade förmåga på informations- och cybersäkerhetsområdet?

Då kanske det är du som är vår nästa kollega.

MSB söker nu en strateg till avdelningen för cybersäkerhet och säkra kommunikationer för att ansvara för strategiska frågor i huvudsak inom informations- och cybersäkerhetsområdet. Som erfaren strateg på MSB bidrar du till att utveckla Sveriges samlade informations- och cybersäkerhetsförmåga.  

Om Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
MSB har ett brett mandat att stödja och samordna arbetet med samhällets informations- och cybersäkerhet, samt analysera och bedöma omvärldsutvecklingen på området. Avdelningen för cybersäkerhet och säkra kommunikationer arbetar med före­byggande informations- och cybersäkerhet och it-incidenthantering. Vi ansvarar även för att sammanställa en helhetsbild och lägesbedömningar på ­området. I det arbetet utvecklar vi strategier och handlingsplaner - ofta i samverkan med samhällets aktörer. Avdelningen har även särskilda uppgifter inom NIS-regleringen, medieberedskap och signalskydd. Vid avdelningen arbetar för närvarande ca 120 personer och verksamheten är delad mellan Stockholm och Karlstad. Denna tjänst är placerad i Stockholm.

Enheten för strategi och samordning analyserar, samordnar och driver strategi för hela avdelningen inom informations- och cybersäkerhetsområdet. I enhetens ansvar ingår att driva och hålla samman uppdrag och projekt av strategisk och/eller avdelningsövergripande karaktär samt att analysera och bedöma omvärldsutvecklingen inom området informations- och cybersäkerhet. Enheten ansvarar också för att driva och hålla samman avdelningens arbete inom ramen för NIS-regleringen samt ha det sammanhållande ansvaret för arbetet med säker och hållbar digitalisering i samhället, reglering, forsknings och totalförsvarsfrågor samt nationella och internationella frågor inom avdelningen.

Dina arbetsuppgifter
Som strateg på enheten för strategi och samordning kommer du att tillsammans med dina kollegor arbeta med att utveckla Sveriges samlade förmåga på informations- och cybersäkerhetsområdet. Du kommer att ha stort eget ansvar för att driva och utveckla frågor utifrån förväntat resultat och uppställda mål.

I arbetsuppgifterna ingår att driva informationssäkerhetsfrågor utifrån ett samhällsperspektiv vilket kan innebära; att ha ordförandeskapet/delta i samarbetsforum både nationellt och internationellt, bidra med informationssäkerhetskompetens i olika regeringsuppdrag samt arbete inom ramen för ett nationellt cybersäkerhetscenter. Du kan också komma att arbeta med att ta fram och driva en process för incidentrapportering samt återkoppling enligt de krav som följer av MSB:s föreskrifter MSBFS 2016:2 och 2018:9.

En viktig del av tjänsten är att både internt och externt företräda verksamheten, då en nära samverkan med såväl andra avdelningar på myndigheten, näringsliv, centrala myndigheter samt andra samhällsaktörer inom området är av stor betydelse. 

Din kompetens
För att söka anställning som strateg har du en relevant akademisk utbildning. Vidare har du en dokumenterad erfarenhet av att hålla samman och driva komplexa utredningar och projekt från start till mål, och även erfarenhet av arbete på organisationsnivå med både bredare informationssäkerhetsarbete och praktiska IT-säkerhetsfrågor.  

Din kunskap inom informations- och cybersäkerhet och starka intresse för både samhällsutveckling och teknikutveckling kommer väl till pass här, liksom din goda förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift framförallt på svenska men även på engelska. Du har erfarenhet från arbete i offentlig sektor gärna med erfarenhet av praktisk myndighetssamverkan. Erfarenhet från arbete inom annan statlig myndighet samt kunnig inom informationssäkerhetsrelaterad juridik eller samhällsäkerhetsområdet ser vi som meriterande.

Vi kommer att sätta stor vikt vid dina personliga egenskaper, så som din lämplighet och säkerhetsmedvetenhet samt förmågan att vara flexibel och arbeta med flera aktiviteter samtidigt. Du har en god analytisk förmåga är prestigelös och gläder dig åt att se andra lyckas.  Nyfiken och lyhörd är andra egenskaper du besitter, och du har lätt för att driva ditt arbete framåt på ett strukturerat sätt i en komplex miljö.

Anställningsform
Tjänsten är en tillsvidareanställning med placeringsort Stockholm på vårt kontor Tomteboda i Solna. MSB tillämpar provanställning. Resor i tjänsten kan förekomma.

Svenskt medborgarskap
Anställningen är säkerhetsklassad och vi gör en säkerhetsprövning med registerkontroll enligt bestämmelserna i säkerhetsskyddslagen. Du måste därför vara svensk medborgare.

Är du intresserad?
Har du frågor kontakta enhetschef Linda Ericson. Facklig företrädare är Sarah Schulman SACO-S, Jan Herremo ST och Ann-Britt Paradis SEKO. Samtliga nås via växelnumret 0771-240 240.

Din ansökan
din ansökan ska vara inkommen till MSB senast den 24 februari 2020, märkt med referensnummer 2020/17  Vi ber dig söka tjänsten genom länken i denna annons.

Det är ditt ansvar som sökande att dokumentera din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Som statlig myndighet omfattas vi av offentlighetsprincipen. Det innebär att om någon begär att få kopior på till exempel ansökningshandlingar är vi skyldiga att lämna ut dem.

MSB har gjort medieval för denna rekrytering och undanber därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.



Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2020/17
Publicerat 2020-02-05
Sista ansökningsdag 2020-02-24

Tillbaka till lediga jobb