Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

MSB arbetar för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Det är vi som stärker Sveriges förmåga att fungera i kris och till och med krig. Det betyder att alla våra medarbetare bidrar till ett land där människor är beredda: Från norr till söder sprider vi kunskap och agerar för att skydda liv och hälsa, samhällets funktionalitet och grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

Vill du vara med och leda arbetet med att stärka Sveriges civila beredskap?

MSB har en central roll i utvecklingen av det civila försvaret och det svenska beredskapssystemet. Den senaste tidens säkerhetspolitiska utveckling och Sveriges medlemskap i Nato sätter vårt arbete i en historisk viktig kontext.

Vi söker en strategisk och utvecklingsinriktad chef och ledare som med sin kunskap och erfarenhet kan vara med och utveckla Sveriges civila försvar och totalförsvar. Du är redo för en ny utmaning samtidigt som du får arbeta med strategiskt viktiga utvecklingsfrågor i en spännande utvecklingsfas.

Anställningen som verksamhetschef finns på avdelningen för krisberedskap och civilt försvar som har i uppgift att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera kris och krig. Målet är att öka motståndskraften hos individer och organisationer. Genom vägledningar, metodstöd, forskning och annan kunskap stödjer vi aktörer i deras arbete med krisberedskap och civilt försvar. Avdelningen består av tre verksamheter, med tillhörande enheter; - verksamheten för styrning av civil beredskap, verksamheten för utveckling av civil beredskap och verksamheten för analys av civil beredskap.

Verksamhetsområdet utveckling av civil beredskap består av fyra enheter med cirka 60 medarbetare och ansvarar b la för frågor inom samverkan och ledning, värdlandstöd, totalförsvarsövningar, försörjningsberedskap, näringslivssamverkan, personalförsörjning och frivilligfrågor.

Verksamhetens ansvarsområde är under utveckling och uppdraget är i ständig förändring.

Ledarskapet hos oss utgår från tillit, medmänsklighet och viljan att arbeta tillsammans. Vi utgår från att vi gör vårt bästa och vill varandra väl. Att agera i linje med det innebär att medverka till ökad trygghet och ett hållbart arbetsliv.

Ditt ansvar och dina arbetsuppgifter

I rollen som verksamhetschef har du ett viktigt uppdrag att tillsammans med avdelningschefen och övriga verksamhetschefer leda avdelningen. Du arbetar nära övriga verksamhetschefer för att på en strategisk nivå få ihop avdelningens samlade uppdrag. Du har även personalansvar för teamet av enhetschefer inom din verksamhet.

Som verksamhetschef ansvarar du för strategisk ledning av verksamheten, personal och ekonomi. Du kommer leda och samordna verksamheten genom tillitsbaserad styrning utifrån myndighetens mål och värdegrund.

Rollen som verksamhetschef förutsätter att du är mycket samarbets- och dialoginriktad, då anställningen innefattar omfattande samarbete internt och externt. I rollen ingår även att representera MSB externt.

Du ska leda och styra med verksamhetens, avdelningens och myndighetens mål och medarbetar- och ledarkriterier som utgångspunkt.

Dina kunskaper och kompetenser

Vi söker dig som har

  • akademisk utbildning och flerårig chefserfarenhet på strategisk nivå
  • mycket god kunskap om det svenska beredskapskapssystemet
  • flerårig erfarenhet av att arbeta med samhällets krisberedskap och civilt försvar

Det är meriterande om du har

  • erfarenhet av att leda genom andra chefer
  • erfarenhet av förändringsledning.
  • erfarenhet från att arbeta inom eller med näringslivet och civilsamhället
  • erfarenhet från att arbeta inom eller med EU/Nato-frågor.

Som chef och ledare hos oss förväntas du kunna arbeta uppdragsorienterad, utvecklingsinriktad, coachande och dialoginriktad, har god självkännedom och bidra genom att vara ett föredöme.
Läs mer om våra medarbetar- och ledarkriterier

Vidare är du tydlig och strukturerad och det är av stor vikt att du är lugn och stabil även i pressade situationer. Du har förmåga att arbeta i flera tidsperspektiv samtidigt och tar ett helhetsansvar för att utveckla verksamheten och MSB. 

Om anställningen

Vi erbjuder dig en anställning tillsvidare på heltid som inleds med en provanställning anställning med ett tidsbegränsat chefsförordnande på fyra år.

Din placeringsort kommer att vara Karlstad eller Stockholm och resor i anställningen förekommer.

Svenskt medborgarskap är ett krav för anställning på MSB då den innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Om oss

Inom avdelningen finns idag cirka 150 medarbetare med placering framförallt i Karlstad och Stockholm.

Alla vi som arbetar på MSB förväntas och ska bidra till ökad jämställdhet och likabehandling för en arbetsmiljö och ett samhälle fritt från diskriminering.

Läs mer om vår organisation, förmåner och hur det är att arbeta hos oss

Vill du veta mer?

Har du frågor är du välkommen att kontakta avdelningschef Annika Elmgart, alternativt verksamhetschef Tomas Ahlberg vecka 31 eller biträdande avdelningschef Anna Nyman vecka 32. Fackliga företrädare är Jannes Engqvist (Saco-S), Ingrid Krook (ST) och Ann-Britt Paradis (SEKO). Samtliga nås via växelnummer 0771-240 240.

Välkommen med din ansökan senast den 11 augusti 2024

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad eller Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2024/96
Publicerat 2024-07-05
Sista ansökningsdag 2024-08-11
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb