Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

MSB arbetar för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Det är vi som stärker Sveriges förmåga att fungera i kris och till och med krig. Det betyder att alla våra medarbetare bidrar till ett land där människor är beredda: Från norr till söder sprider vi kunskap och agerar för att skydda liv och hälsa, samhällets funktionalitet och grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

Är du redo för en central roll i cybersäkerhetsskyddet för samhället?
Vill du delta i arbetet utveckla Sveriges förmåga att hantera it-incidenter?

Ditt ansvar och dina arbetsuppgifter
Som övningsansvarig är du drivande och sammanhållande i arbetet med informations- och cybersäkerhetsövningar för avdelningen för cybersäkerhet och säkra kommunikationer. Din placering kommer vara inom funktionen CERT-SE. Du kommer att vara ansvarig för att leda arbetet med att planera, beställa, genomföra, utvärdera olika typer av övningar. Du kommer att ha en viktig roll i arbetet med utveckling av den operativa cybersäkerheten och samhällets förmåga att hantera incidenter både på kort och lång sikt. Du kommer att delta i det strategiska arbetet inom avdelningen och på CERT-SE för att driva förmågeutveckling – företrädelsevis genom övningar. En viktig del i detta arbete är att arbeta med kontinuerlig erfarenhetshantering för att bidra till verksamhetsutveckling av funktionen, vilket även inkluderar framtagande av ekonomiska underlag.

Du kommer samarbeta med övriga delar på MSB som arbetar med övningsverksamhet i samhället och delta i övningsplanering som genomförs i såväl nationella- som internationella forum. Externt sker samarbetet med centrala myndigheter, näringsliv och olika intresseorganisationer. Internationellt sker samarbetet med motsvarande organisationer i andra länder.

Dina kunskaper och kompetenser
För att söka anställning som övningsansvarig har du en dokumenterad erfarenhet från att ha arbetat med övnings- och utbildningsplanering samt cybersäkerhet. Vidare har du en relevant akademisk utbildning eller erfarenhet som vi bedömer likvärdig. Du har ett stort intresse för cybersäkerhetsområdet och är nyfiken på nya företeelser inom teknik men också på hur arbetet med cybersäkerhet fungerar i Sverige och utomlands. Utifrån din bakgrund och CERT-SE:s behov har du goda möjligheter att förvalta och utveckla din kompetens.

Det är meriterande om du har erfarenhet av:

  • att arbeta i projektform, som beställare eller projektledare.
  • att arbeta med CSIRT (Computer Security Incident Response Team) relaterade frågor.
  • att företräda en verksamhet både nationellt och internationellt.
  • verksamhetsutveckling.
  • att arbeta med processutveckling och tjänsteutveckling

Som alla medarbetare och ledare hos oss förväntas du kunna arbeta uppdragsorienterat, utvecklingsinriktat, dialoginriktat, ha god självkännedom och bidra genom att vara ett föredöme.
Läs mer om våra medarbetar- och ledarkriterier.

Dina personliga egenskaper är av stor vikt för oss, så som att du proaktiv och resultatinriktad. Vidare har du lätt för att ta egna initiativ, du är självgående och har förmåga att arbeta både självständigt och tillsammans med andra och du bidrar till en bra arbetsplats. I ditt arbete är du strukturerad, du ser helheter och tar hänsyn till det större perspektivet. Du har en god kommunikativ förmåga och kan uttrycka dig väl i tal och skrift på både svenska och engelska.

Du behöver tycka om och kunna arbeta under stundvis tidspressade förhållanden samt växla mellan samtidiga arbetsuppgifter. Du har en förmåga att företräda MSB och att bygga relationer med samarbetspartners.

Om anställningen
Vi erbjuder dig en anställning tillsvidare på heltid som inleds med en provanställning. Din placeringsort kommer att vara Stockholm på vårt kontor Tomteboda, och resor i anställningen förekommer.

Svenskt medborgarskap är ett krav för anställning på MSB då den innebär placering i säkerhetsklass. För anställning krävs godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Om oss
Anställningen är placerad på Verksamheten för operativ cybersäkerhet vid Enheten för operativ cybersäkerhetsförmåga, vilket är en del av funktionen CERT-SE, Sveriges nationella CSIRT (Computer Security Incident Repsonse Team). I enhetens uppgifter ingår att vara sammanhållande för och driva utvecklingen av CERT-SE, att samordna och utveckla operativ samverkan, samordna och genomföra övningar med andra aktörer, utveckla operativa processer och genomföra operativ analys. Stora delar av arbetet görs i samarbete med övriga enheter inom CERT-SE, andra delar av MSB, myndigheter eller organisationer och funktioner, t.ex. Sveriges nationella cybersäkerhetscenter NCSC-SE. 

CERT-SE är en nationell funktion som har i uppdrag att stödja samhället i arbetet med att förebygga och hantera it-incidenter och andra cyberangrepp. CERT-SE har tekniskt fokus mot masspåverkande cyberhot, sårbarheter i vanligt förekommande produkter samt mot specifika hot av allvarlig natur. Detta i syfte att bidra till skydd av samhällsviktiga funktioner och digitala tjänster samt för samhället i stort.

CERT-SE tar emot, söker, bedömer, analyserar, bearbetar och förmedlar cybersäkerhetsrelaterad information. Detta i syfte att sprida information och kunskap som kan förhindra it-incidenter men även när it-incidenter hanteras. CERT-SE är Sveriges kontaktpunkt för cybersäkerhet gentemot motsvarande funktioner i andra länder. 

Alla vi som arbetar på MSB förväntas och ska bidra till ökad jämställdhet och likabehandling för en arbetsmiljö och ett samhälle fritt från diskriminering.

Läs mer om vår organisation, förmåner och hur det är att arbeta hos oss

Vill du veta mer?
Har du frågor är du välkommen att kontakta verksamhetschef Andreas Rappe. Fackliga företrädare är Carl Önne Saco, Jan Herremo ST och Ann-Britt Paradis eller Leif Fröhlen SEKO. Samtliga nås via växelnumret 0771-240 240.

Välkommen med din ansökan senast den 25 februari 2024.

Det är du som sökande som ska dokumentera och påvisa din kompetens på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Du ska också vara medveten om att de ansökningshandlingar som lämnas till MSB är offentliga allmänna handlingar vilket innebär att var och en har rätt att ta del av dem.

MSB har gjort medieval för denna rekrytering och undanber därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.

Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Enligt överenskommelse
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2023/258
Publicerat 2024-02-05
Sista ansökningsdag 2024-02-25

Tillbaka till lediga jobb